Vláda by mala zaviesť súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy

08.04.2014 Bratislava

Bratislava 8. apríla (TASR) - Vláda by mala v najbližšom období zaviesť súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy. Vyplýva to z Národného programu reforiem (NPR) na rok 2014, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Ako sa totiž uvádza v materiáli, v súčasnosti napríklad jednotlivec stráca nárok na pomoc v hmotnej núdzi okamžite pri zamestnaní sa za minimálnu mzdu. "Súbeh pomoci v hmotnej núdzi a mzdy bude realizovaný úpravou existujúcich nástrojov v rámci systému pomoci v hmotnej núdzi zameraných na dlhodobo nezamestnaných, ktorí sa zamestnajú," píše sa v programe reforiem. Má ísť o zvýšenie finančnej podpory a jej postupné klesanie počas definovaného obdobia, napríklad šesť alebo 12 mesiacov po získaní zamestnania. Podpora by sa pritom mala rozšíriť aj na neaktívnych ľudí, ktorí doteraz neboli registrovaní na úrade práce.

Okrem toho sa bude vláda v najbližšom období aj naďalej zameriavať na podporu zamestnanosti mladých. Ako sa uvádza v materiáli, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR pripravili plán implementácie záruk pre mladých v SR. Cieľom tohto plánu je zabezpečiť, aby všetci mladí ľudia vo veku do 25 rokov dostali kvalitnú ponuku zamestnania, ďalšieho vzdelávania, učňovskej prípravy alebo stáže do štyroch mesiacov po strate zamestnania alebo ukončenia štúdia.

V rámci podporných opatrení pre integráciu nezamestnaných na trh práce vláda v rokoch 2014 a 2015 plánuje pripraviť aj návrh zákona o uznávaní výsledkov neformálneho vzdelávania. "Táto legislatíva zabezpečí zmeny v pozícii absolventa na trhu práce a rovnaké pozície pre absolventov s neformálnym vzdelávaním v porovnaní s absolventmi školského systému vzdelávania," uvádza sa v materiáli. Medzi nové opatrenia tak bude napríklad patriť modifikácia absolventskej praxe, podpora vytvárania pracovných miest pre ľudí do 29 rokov ako aj "na mieru šité" poradenstvo v takzvaných centrách mladých na úradoch práce, nový program umožňujúci dokončiť povinnú školskú dochádzku, získať odbornú kvalifikáciu či nenávratné príspevky na založenie start-upov.

Vláda SR si je však vedomá, že dlhodobá nezamestnanosť je problémom aj vo vyšších vekových skupinách. "Jednou z hlavných prekážok pre zlepšenie situácie dlhodobo nezamestnaných na Slovensku predstavuje daňovo-odvodové zaťaženie nízkopríjmových pracujúcich," uvádza sa programe reforiem. V novembri minulého roka vláda zaviedla odvodovú úľavu pre firmy, ktoré zamestnajú dlhodobo nezamestnaného človeka. "Na základe výsledkov analýzy sa prehodnotí nastavenie tohto nástroja v ďalšom období," píše sa v Národnom programe reforiem.

Na to, aby však mohli úrady práce poskytovať pri hľadaní zamestnania kvalitné služby, je podľa programu reforiem potrebné poskytovať pracovníkom úradov práce konkurencieschopné mzdy naviazané na výsledkové ukazovatele. "V súčasnosti je finančné ohodnotenie pracovníkov úradov práce pod priemerom vo verejnej správe. Na základe výsledkových ukazovateľov sa poskytne zamestnancom poskytujúcim odborné a informačno-poradenské služby mzda zodpovedajúca priemernej mzde vo verejnej správe," navrhuje sa v materiáli s tým, že rozpočet sa bude úradom práce prerozdeľovať podľa potrieb trhu práce a ich výsledkov.
 

Vyberte región